Flyter

HR’s nieuwe rol: Humanoid Resource Management?

HR’s nieuwe rol: Humanoid Resource Management?

On januari 30, 2014, Posted by , In Future HR,HRM, With No Comments

Science fiction. Dat gaat toch over zaken die er ooit (of wellicht nooit) komen?  Verhalen over robots, parallelle universa en timetravel? Spannende verhalen die ontspruiten uit het brein van een fantasierijke auteur. Ten aanzien van de opkomst van de robots begint de fiction echter steeds meer een fact te worden. Het is nog maar een kwestie van tijd voordat robots basale werkzaamheden van de mensen gaan overnemen (als zij dit niet al doen). Hierbij gaat het niet over fabriekswerk en serieproductie, daar is al veel gerobotiseerd, maar over werkzaamheden als de tuin sproeien en onderhouden, de bus of de auto rijden, les geven, zieken verplegen, een biertje tappen en lastige teksten vertalen. Allemaal werkzaamheden die nu door mensen moeten worden gedaan. Mensen, die voor deze taken aangenomen en opgeleid moeten worden, die regelmatig een functioneringsgesprek moeten hebben (of zouden moeten hebben), die salaris moeten ontvangen en voor hun pensioen sparen, die een loopbaan willen ontwikkelen, die herplaatst moeten worden bij ontslag en die voor hun werk gemotiveerd moeten worden. Allemaal taken die behoren tot het HRM vakgebied. 

Humanoid 

Het goede nieuws is dus dat deze robots het werk kunnen doen dat wij te gevaarlijk of te smerig vinden waardoor de mensheid meer tijd heeft om zich bezig te houden met meer verheven zaken. Maar deze ontwikkeling gaat nog wel verder verwachten futurologen. Een wel heel treurig beeld schetst de futuroloog Ben Way in zijn boek Jobcalypse: The end of human jobs and how robots will replace them. In dit boek zijn de banen die overblijven en door mensen uitgevoerd worden de kruimels die blijven liggen.  De kans bestaat dus dat over een niet al te lange tijd HRM niet meer gaat over het managen van mensen, maar over het managen van robots (humanoids): humanoid resource management. De toegevoegde waarde van HR gaat dan dus niet meer zitten in het ontwikkelen van menselijk kapitaal, maar van het robotisch kapitaal, als in ieder geval dit robotisch kapitaal niet in de tussentijd geleerd heeft zichzelf te ontwikkelen.

Interessante gedachten allemaal en misschien nog wel ver van ons verwijderd. Maar toch, we blijven  wel met een lastige vraag zitten: wat gaan wij, de werkende mens, dan eigenlijk doen?

 

 

Comments are closed.