Flyter

HRM is als fietsen

HRM is als fietsen

On januari 4, 2019, Posted by , In HRM, With No Comments

HRM is als fietsen

Human Resource Management. Mooie kreet, lastig vak. Iets met mensen. Of organisaties. Vaak geassocieerd met (of gehinderd door) allerlei hippe kreten als: seat at the table, rightsizing, engagement, onboarding, talentmanagement, etc. Allemaal begrippen waar de gemiddelde medewerker (of misschien zelf manager) niet veel van begrijpt, maar ze vaak wel om de oren krijgt in allerlei communicatie. Vertrouwen in HR is dan ook niet altijd even hoog.

Menselijke prestatie

Maar toch, als je alle fancy kretologie terzijde zou schuiven, is het HR-vak eigenlijk maar gebaseerd op een vrij eenvoudige vraag: hoe beïnvloed je de prestaties van mensen? HRM stelt de prestaties van mensen centraal, of zou dat moeten stellen. Vaak verliezen HR-professionals zich in andere zaken, maar alles zou moeten draaien om het beïnvloeden van de prestaties van mensen. Prestaties die mensen met elkaar moeten behalen.

Met welk doel, op welke wijze en in wiens belang die beïnvloeding van die prestaties dan is, is een interessante vervolgvraag waar je zelfs ethische vragen bij zou kunnen stellen. Maar, niemand binnen het HR-vak (HR-adviseurs, coaches, loopbaanbegeleiders, veranderaars, HR-analytici, etc.) zou kunnen ontkennen dat hij of zij met iets anders bezig is dan dat.

Maar als die prestatie zou belangrijk is, wat maakt die prestatie dan eigenlijk mogelijk? Wat zijn de achterliggende factoren die deze prestatie mogelijk maken? Als je dat weet, weet je ook wat je kunt beïnvloeden.

Fietsen

Een helder kader voor hiervoor is de driedeling tussen vermogens, motivatie en gelegenheid. In dapper Engels (toch ook wat fancy kreten, sorry): Abilities, Motivation en Opportunities. Het AMO-model.

Je zou kunnen stellen dat de menselijke prestaties een functie is van dat wat iemand kan (abilities: vaardigheden en kennis, etc.), wat iemand wil (motivation: drijfveren, betrokkenheid, etc.) en de mogelijkheden die iemand krijgt (opportunities to perform: werkplek en benodigd gereedschap, mate van autonomie, duidelijkheid over verwachtingen, etc.). Opportunities gaan over al die zaken die buiten de mens liggen, maar de mens wel nodig heeft om vooruit te komen.

Je zult misschien denken: klinkt goed, maar nu praktisch? Simpel voorbeeld om je daarbij te helpen: fietsen. Als je de vaardigheid hebt om te kunnen fietsen (abilty), dan kun je dat. Je kunt je evenwicht bewaren en je weet hoe je moet remmen. Je de vaardigheid geleerd, en die zit ‘in’ je. Maar, dat wil nog niet zeggen dat je wil fietsen. Hiervoor is motivatie belangrijk. Je moet de wil hebben om ook daadwerkelijk op de fiets te stappen en niet met de auto te gaan als het bijvoorbeeld regent. Tenslotte, je moet ook de gelegenheid hebben om te kunnen fietsen. Praktisch gezien, je hebt uiteraard een fiets nodig. Als je kunt fietsen, je wilt het ook maar je fiets is net gestolen bij het station, is de kans klein dat ik je zie fietsen.

In de praktijk kan het AMO-model organisaties en professionals helpen om meer zicht te krijgen op de prestaties van mensen op zowel individueel als organisatieniveau. Uiteraard kunnen wij je hierbij helpen door bijvoorbeeld het uitvoeren van een HR-scan, persoonlijke coaching of visie- en beleidsontwikkeling.

Neem contact op als je wilt weten wat Flyter kan betekenen.


Comments are closed.